Topla, naparena šolja čaja je dobrodošla u bilo koje doba dana, posebno u hladnim zimskim mesecima. Da li kao alternativa kafi, ili navika pijenja čaja uz doručak, ili kao šolja napitka za miran kraj dana, smirivanje nerava kamilicom i lavandom je nezamenjivo.

 

Možete ga piti na američki način sa limunom i šećerom, ili možda malo meda, ili možete umešati mleko ili krem za potpun evropski doživljaj. Januar, kao mesec vrelog čaja, je sjajna prilika da se proslavi uz ukusan napitak koji može da zagreje srce i telo.

Čaj se pije hiljadama godina, a vodi poreklo iz dubine zemlje Kine. Odatle se širio dok nije postao jedno od najvažnijih pića u svetu. Postao je rival kafi, kao piće za buđenje. Čaj je viđen kao znak prefinjenosti, a postao je i neodvojiv od britanske kulture. Čaj nije samo toplo i ukusno piće, već je izuzetno lekovit. Postoje hiljade biljnih čajeva i svaki od njih može da se koristi kako bi ojačao telo, pa čak i pomoć pri ozdravljenju i borbi protiv infekcije. Jedna od najčešćih upotreba jeste da pomogne ublažiti nerve, ukoliko se šolja čaja od kamilice ili nane konzumira pred spavanje. Sa tri čaše zelenog čaja se se sagori tri puta više kalorija za 24 sata. Dakle, konzumirajući nešto što volite, možete se boriti protiv neželjenog sala.

Kako proslaviti mesec toplog čaja?

Jednostavno, spremiti šolju omiljenog čaja, i sesti i opustiti se i osetiti kako se gutljaj širi po telu. Postoji čitav svet čajeva, bukvalno hiljade sorti koje se beru u različitim fazama ciklusa rasta, a zatim se meša ili sorita pažljivo da se dobije jedinstven i poželjan ukusa i aroma. Mesec toplog čaja je odlična prilika da isprobate nove vrste, a da umesto kafe popijete toplu šolju čaja svakog jutra!

Srećan Mesec toplog čaja!