Ako se dete bavi sportom, onda se potrebe za vodom dodatno uvećavaju, pa je veoma važno znati kako pravilno piti vodu. Zvuči nepotrebno, ali je neverovatno da veliki broj roditelja mladih sportista ne zna kako pravilno “hidrirati” decu.

  1. Treba piti često po malo – ne uzimati veliku količinu vode odjednom!

  2. Ako dete aktivno igra (ili vozi bicikl, trči) ne treba odjednom da popije više od jedne čaše (otprilike 2 dl). Potom treba napraviti pauzu od nekoliko minuta, pa ako je dete žedno opet da popije ne više od 2 dl. Još je bolje ako pije manju količinu, a češće. Tako će se izbeći “prepunjavanje” stomaka vodom, a dete neće stići da ožednu u toj meri da mu treba mnogo vode.

  3. Ako mladi sportista planira privremeni prekid aktivnosti (na primer pred poluvreme utakmice, ili će biti “na klupi” neko vreme) onda može da popije i nešto više vode, ali je opet bolje piti često po malo!

  4. Nije dobro piti vodu “iz punog trka”. Prvo se treba “izduvati” par minuta, pa kad se rad srca i disanje normalizuje popiti vodu. Ovo ne važi za bicikliste i trkače dugoprugaše koji moraju da piju vodu tokom aktivnosti.

  5. Ukupna količina popijene vode tokom jakog napora se ne nameće mladom sportisti – dete samo određuje koliko mu treba!

Koliko vode treba detetu sportisti?

Ne treba meriti potrebe “u mililitar” već treba pustiti detetu da pije koliko želi!

Naravno, ovo važi za zdravu decu koja se bave sportom. Leti, se potrebe za vodom povećavaju i do nekoliko puta, što zavisi od vrste fizičke aktivnosti i spoljnje temperature. Ne treba isto vode biciklisti koji vozi nekoliko desetina kilometara, trkaču na duge pruge, plivaču u bazenu i karatisti koji trenira u klimatizovanoj sali. Potrebe su, dakle individualne, a evo najčešćih pitanja kroz koje ćemo “proći” ovu vaćnu temu.

Koja je voda najbolja za dete sportistu?

Tržiše je prepravljeno raznim vodama, prosto da se čovek zbuni. Ono što je dobro, kontrola kvaliteta pijaće vode (“česmovače”) je vrlo rigorozna i stalna. Ne bi smelo da bude drugačiji za sve flaširane vode (tu su kontrole još detaljnije).

Evo nekoliko praktičnih saveta za pravilan izbor vode:

  1. Deca treba da koriste oligomineralnu vodu! To znači da je saržaj mineralnih materija (soli, a pre svega natrijuma) u vodi mali. Tako nema opasnosti da se dečji organizam preoptereti (ovo važi pre svega za bubrege) nepotrebnim mineralnim materijama. Ne želimo da vas zamaramo detaljima, ali ni jedna od flaširanih voda ne sme da sadrži nezdrave materije koje bi naškodile deci. Postoje suptilne razlike među flaširanim vodama, ali uvek odaberite oligomineralnu!
  2. Pogledajte rok trajanja, nije nemoguće naći vodu sa isteklim rokom
  3. Proverite da li je flaša dobro zatvorena – otvoren ili “labav” čep znači da je voda neispravna. Okrenite flašu naopako, pa ako curi vratite je prodavcu da je skloni.
  4. Izbegavajte presipanje vode iz velikih pakovanja u korišćene flaše. To može biti opasno (naročito leti), jer kada se jednom flaša ovori postoji rizik od “upada” bakterija i virusa, koji mogu prouzrokovati letnje crevne infekcije.
  5. Svako dete treba da ima svoju flašu! Nije dobro da jedan ceo tim deli jednu flašu – neće biti za sve, a nije higijenski ovako razmenjivatri vodu “usta na usta”. Postoje bolji i zdraviji načini da se neguje timski duh.

Koja je optimalna temperatura vode?

Najbolje je piti umereno rashlađenu vodu – to znači da vodu treba ohladiti u frižideru, ali ne u frizu! Ledena voda nije dobra, ali ni “mlaka” voda ne valja jer se sporije resorbuje iz creva.

Kako piti vodu pre utakmice ili treninga?

Kvalitetan obrok dete treba da pojede bar dva sata (najbolje dva i po sata) pre jakog fizičkog napora. Posle obroka treba piti vode koliko dete oseća da mu treba.

Pola sata pred trening ili utakmicu treba izbegavati “nalivanje” deteta velikim količinama vode. Dolazi vreme za zagrevanje pred jak fizički napor, pa je “bućkanje” vode u želucu nepoželjno i nepotrebno. Naravno, žeđ treba utoliti pre početka zagrevanja (dakle bar 30 minuta pre jakog napora).

Koliko vode treba uzimati tokom sportske aktivnosti?

Kada jak fizički napor počne organizam troši energiju i vodu, pa je treba piti i tokom utakmice ili treninga. Evo kako treba pravilno “hidrirati” dete na trningu ili utakmici:

A šta je da se pije posle treninga ili utakmice?

Posle jake fizičke aktivnosti dete mora da pije! Zabluda je da “dok je vruće dete ne sme da pije vodu”. To je i opasno za dete! Evo kratih uputstava:

Da li je dovoljna samo voda

Dete mora da nadoknadi izgubljenu tečnost, ali ni energiju koju je potrošilo tokom napora. Zato, posle utakmice ili “jakog” treninga dete mora da pije zaslađeni napitak. Takozvani brzi šećer (koji se brzo resorbuje iz creva) su potrebni da se obnove rezerve u mišićima deteta koji su iscrpljeni posle jakog napora. Zato su pogodni prirodni voćni sokovi, ali je limunada (sa šećerom ili još bolje medom) odličan izbor.

Koliko da popije i koliko brzo

Opet dete određuje količinu napitka – nemojte da vas začudi količina. U prvom satu posle napora veća deca treba da popju jedan do dva litra zaslađene tečnosti (u zavisnosti od težine napora i spoljašnje temperature). Opet je bolje piti češće a manje, ali nema striktih ograničenja, imajući u vidu da sledi odmor, a ne povratak na teren.

Može li se preterati sa vodom posle napora

Ne može, osim ako dete ne pije “nenormalne” količine vode (što zdrava deca nikada neće uraditi). Eventualni višak vode dete izbaci iz organizma preko bubrega. Pokazalo se da zdravo dete treba da pije vode sve dok “ne utoli” žeđ! Tu nema opasnosti za dete.

Ohrabrite dete da sluša svoj organizam i pije kad je žedno, naročito tokom letnjih vrućina. Tako će i letnje sportske aktivnosti biti prijatnije, a ako se poštuju navedeni principi nema opasnosti da dete izgubi tečnost (dehidrira).

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar
http://www.mojpedijatar.co.rs/voda-i-sport/