Opštepoznata činjenica je da je naša zemlja izuzetno bogata vodom, kao jednom obnovljivom energijom. Reklo bi se i da nam je to postala sasvim normalna stvar, pa tako baš zato i ne shvatamo veličinu tog našeg  bogatstva koja je na globalnom nivou, može se reći u nedostatku. Dokaz za to je upravo i to što je Komisija UN svrstala baš Srbiju na listu prvih 50 zemalja u svetu koje raspolažu velikim rezervama zdrave i pitke vode.

Paradoks je da ipak većina našeg stanovništva i ne zna za mnoge izvore, te ovom prilikom smo izdvojili naših par prelepih vrela, čija grandiozna lepota oduzima dah i zaslužuje divljenje.

TAORSKA VRELA

U podnožju planine Povlen krije se pravi spomenik prirode, Taorska vrela koja izviru u selu Donji Taor. Danas ovo pomalo zaboravljeno blago zapadne Srbije nekada su po lepoti upoređivali sa Plitvičkim jezerima. Kaskadni slapovi ovog vrela, nepravedno turistički zapostavljeni kriju i veliku količinu krečnjaka, dok je područje bogato i kamenom zvanim siga. Nekada su povlenske šume krasile čak 12 vodenica, od kojih je danas kao pečat nekih drugih vremena ostalo samo 2. Najbolji period godine za obilazak Taorskih vrela je mart – april.

VRELA GRZE

U kotlini južnog dela Kučajskih planina nalazi se pravi prirodni biser, vrela Grze, od milošte još nazvan i „smaragdni dragulj Kučaja“. Istina, poznat je najviše lokalnom pomoravskom stanovništvu, kao i istinskim zaljubljenicima u prirodu. Sve u svemu, svako ko ga je otkrio ostao je u najmanju ruku oduševljen neverovatnim bojama koje se prelivaju od tirkizno-plave do modro-zelene. Tu se pruža spektar cvetova, a lepo sređena pešačka staza Vas vodi do Vidikovca. Vrela Grze danas spadaju u zaštićeno područje odlukom Opštine Paraćin.

VRELO GRADCA

Još jedan izvor valjevskog okruga, malo više poznatiji od Taorskih vrela je vrelo reke Gradac, koja predstavlja jednu od najčistijih reka ne samo u Srbiji već i u Evropi. Promenljiva ćud Gradca sa neverovatnom čistotom i bistrinom i hukom vode kroz kanjon, ostavlja svakog namernog i nenamernog prolaznika bez daha. Prirodu krase i mnogobrojne pećine, a najviše se izdvaja Degurićka pećina. Istorijski gledano tragovi pokazuju da je ovde bilo stanište čoveka iz pradavnih vremena.

VRELO PERUĆAC

Vrelo Perućac, jedno od najlepših u Srbiji, nalazi se u blizini Bajine Bašte, na reci Vrelo, i to na samom ušću u reku Drinu. Reka Vrelo je poznata još pod imenom i Godina jer duga je upravo 365m. Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac, a sa rekom Drinom je u izboru za sedam srpskih čuda prirode zauzela prvo mesto. Raskošnost prirode je ovde u prvom planu, voda je izuzetno čista, sa konstantnom temperaturom od 8 do 10 stepeni, dok visina vodopada Perućac iznoisi 10m.

VRELO MLAVE

Ispod severnih obroka planine Beljanica izvire reka Mlava, u vidu vrela koji je konstruisao izgled prirodnog amfiteatra. Vrelo odlikuje smaragdno zelena boja koja nastaje usled bogate okolne vegetacije kao i same dubine koja još uvek nije ispitana, a poslednje merenje je dostiglo do 72. metra. Interesantno je reći da je sada već nama poznato turističko mesto nekada služilo najčešće za okupljanje lokalnog stanovništva prilikom raznih svetkovina i obreda.

KRUPAJSKO VRELO

Ne tako daleko od vrela Mlave nalazi se, slobodno možemo reći pravo remek delo prirode, Krupajsko vrelo. Ko god da voli egzotični turizam nije neophodno da poseti daleke i skupe destinacije, jer ovo homoljsko blago je jedinstveni egzotični primerak prirode na ovim prostorima. Sve te intenzivne boje prirode od kraljevsko plave do jarko zelene, bude neverovatnu energiju uzrokovanu usled jedinstvenog savršenstva prirode. Vizuelno podseća na Bali, ali temperatura vode od 10 stepeni nas ipak podseća da je u pitanju izvor Krupajske reke. Za pun doživljaj, savet je da se obiđe u toku Maja.