Opštepoznata činjenica je da je naša zemlja izuzetno bogata vodom, kao jednom obnovljivom energijom. Reklo bi se i da nam je to postala sasvim normalna stvar, pa tako baš zato i ne shvatamo veličinu tog našeg  bogatstva koja je na globalnom nivou, može se reći u nedostatku. Dokaz za to je upravo i to što je Komisija UN svrstala baš Srbiju na listu prvih 50 zemalja u svetu koje raspolažu velikim rezervama zdrave i pitke vode.

Paradoks je da ipak većina našeg stanovništva i ne zna za mnoge izvore, te ovom prilikom smo izdvojili naših par prelepih vrela, čija grandiozna lepota oduzima dah i zaslužuje divljenje.

TAORSKA VRELA

U podnožju planine Povlen krije se pravi spomenik prirode, Taorska vrela koja izviru u selu Donji Taor. Danas ovo pomalo zaboravljeno blago zapadne Srbije nekada su po lepoti upoređivali sa Plitvičkim jezerima. Kaskadni slapovi ovog vrela, nepravedno turistički zapostavljeni kriju i veliku količinu krečnjaka, dok je područje bogato i kamenom zvanim siga. Nekada su povlenske šume krasile čak 12 vodenica, od kojih je danas kao pečat nekih drugih vremena ostalo samo 2. Najbolji period godine za obilazak Taorskih vrela je mart – april.

VRELA GRZE

U kotlini južnog dela Kučajskih planina nalazi se pravi prirodni biser, vrela Grze, od milošte još nazvan i „smaragdni dragulj Kučaja“. Istina, poznat je najviše lokalnom pomoravskom stanovništvu, kao i istinskim zaljubljenicima u prirodu. Sve u svemu, svako ko ga je otkrio ostao je u najmanju ruku oduševljen neverovatnim bojama koje se prelivaju od tirkizno-plave do modro-zelene. Tu se pruža spektar cvetova, a lepo sređena pešačka staza Vas vodi do Vidikovca. Vrela Grze danas spadaju u zaštićeno područje odlukom Opštine Paraćin.

VRELO GRADCA

Još jedan izvor valjevskog okruga, malo više poznatiji od Taorskih vrela je vrelo reke Gradac, koja predstavlja jednu od najčistijih reka ne samo u Srbiji već i u Evropi. Promenljiva ćud Gradca sa neverovatnom čistotom i bistrinom i hukom vode kroz kanjon, ostavlja svakog namernog i nenamernog prolaznika bez daha. Prirodu krase i mnogobrojne pećine, a najviše se izdvaja Degurićka pećina. Istorijski gledano tragovi pokazuju da je ovde bilo stanište čoveka iz pradavnih vremena.

VRELO PERUĆAC

Vrelo Perućac, jedno od najlepših u Srbiji, nalazi se u blizini Bajine Bašte, na reci Vrelo, i to na samom ušću u reku Drinu. Reka Vrelo je poznata još pod imenom i Godina jer duga je upravo 365m. Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac, a sa rekom Drinom je u izboru za sedam srpskih čuda prirode zauzela prvo mesto. Raskošnost prirode je ovde u prvom planu, voda je izuzetno čista, sa konstantnom temperaturom od 8 do 10 stepeni, dok visina vodopada Perućac iznoisi 10m.

VRELO MLAVE

Ispod severnih obroka planine Beljanica izvire reka Mlava, u vidu vrela koji je konstruisao izgled prirodnog amfiteatra. Vrelo odlikuje smaragdno zelena boja koja nastaje usled bogate okolne vegetacije kao i same dubine koja još uvek nije ispitana, a poslednje merenje je dostiglo do 72. metra. Interesantno je reći da je sada već nama poznato turističko mesto nekada služilo najčešće za okupljanje lokalnog stanovništva prilikom raznih svetkovina i obreda.

KRUPAJSKO VRELO

Ne tako daleko od vrela Mlave nalazi se, slobodno možemo reći pravo remek delo prirode, Krupajsko vrelo. Ko god da voli egzotični turizam nije neophodno da poseti daleke i skupe destinacije, jer ovo homoljsko blago je jedinstveni egzotični primerak prirode na ovim prostorima. Sve te intenzivne boje prirode od kraljevsko plave do jarko zelene, bude neverovatnu energiju uzrokovanu usled jedinstvenog savršenstva prirode. Vizuelno podseća na Bali, ali temperatura vode od 10 stepeni nas ipak podseća da je u pitanju izvor Krupajske reke. Za pun doživljaj, savet je da se obiđe u toku Maja.

Raj voda je proširila svoju ponudu na tržištu i potrošačima nudi vrhunsku Golijsku LEDENU vodu. Golijska LEDENA je voda niskog sardžaja natrijuma i kao takva je zdrava za neograničenu upotrebu bilo da je reč o zdravim ili bolesnim osobama, deci, bebama ili trudnicama. 

Raj voda Golijsku LEDENU isporučuje u svom uobičajenom modelu distribucije ukoliko naručujete balone od 18,9 litara i to minimum dva balona.

Na ovaj način Raj voda je jedini distrubuter na tržištu koji svojim potrošačima omogućava da prilikom svake porudžbine menjaju izvor sa kojeg će piti vodu. Time poštuje najbolje preporuke lekara i brine o zdravlju potrošača. 

Kvalitet vode

Golijsku LEDENU izabrali smo za svoje potrošače zbog njenog kvaliteta i izuzetnog sastava. Prva analiza kvaliteta vode vršena je 05.04.2002. godine od strane Zavoda za zaštitu zdravlja iz Čačka. Druga komplet analiza rađena je 05.07.2002. godine od strane Rudarsko-geološkog fakulteta-institut za hidrohemiju.

Na osnovu ovih rezultata može se videti da analizirani parametri u potpunosti odgovaraju vrednostima koje propisuje pravilnik o hemijskoj ispravnosti vode za piće i da su u pogledu bakteriološke ispravnosti može reći da je rezultat potpuno sterilan. Takođe, na osnovu dobijenih podataka, može se konstatovati da vode ovog izvorišta prema vrednostima pH, pripadaju neutralnim do slabo alkalnim vodama. Mineralizacija vode iznosi 79 mg/l. Sadržaj mikrokomponenti je takav da vode pripadaju hidrokarbonatno-kalcijumskom tipu.

Ostali analizirani parametri govore da su vode izvorišta ''Vučje'' izvarednog kvaliteta na osnovu dosadašnjih analiza i potpuno sterilne.

Prema odredbama Pravilnika o kvalitetu prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda objavljenom u Službenom glasniku Republike Srbije u decembru 2005.godine voda ima uslove da se deklariše kao Prirodna izvorska voda se registrovanom Robnom markom “Golijska LEDENA”. Navedeni pravilnik usklađen je sa važećim pravilnicima o kvalitetu voda na teritoriji Evropske Unije.

Kompletan proizvodni proces je pod neprestanom kontrolom i već je ostvario sertifikat HACCP i ISO9000 standarda. Ovaj proizvod je takođe označen žigom proizvoda zdrave hrane ZELENA JABUKA.

Jedan litar vode sadrži(mg):

Minerali Hemijska oznaka Količina (mg)
Kalcijum Ca++ 20.44
Magnezijum Mg++ 3.64
Natrijum Na++ 0.79
Kalijum K 0.27
Bikarbonati HCO3 79.30
Nitrati NO3 4.28
Sulfati SO4 8.52
Hloridi Cl 3.45
Ph vrednost 7.46
Suvi ostatak na 180°C 67.00

Izvor vode

Lokalitet izvora Vučje nalazi se istočno-jugoistočno od Ivanjice, na udaljenosti od oko 8 km. Prostor na kome se nalazi izvor je u potpunosti nenaseljen, poljoprivredna proizvodnja je slabo razvijena i jedina privredna grana koja je aktivna je ekstenzivno stočarstvo. Izvor Vučje nalazi se severozapadno od vododelnice koju čine vrhovi Božac i ti vrhovi gravitiraju Razanjskoj reci i Lučkoj reci, a zatim i reci Moravici. Na užem području istraživanja mogu se izdvojiti sedimentne i metamorfne stene sa kolektorskim svojstvima u kojima je formiran pukotinski izdan Vučje. Izvor se nalazi na oko 1.080 m.n.m. Dubina izdanske pukotine je približno 90-130 metera. Izdašnost izvorišta je konstantna tokom čitave godine sa temperaturom od 7,1 oC.

Park prirode Golija

Park prirode Golija sa čijeg slivnog područja izvire Golijska LEDENA nalazi se pod zaštitom UNESCO i Vlade Republike Srbije kao Svetska Baština. Jedinstveni rezervat biosfere Prve Kategorije je samo jedan ovakvog tipa u svetu. Zahvaljujući svom geološkom poreklu i jedinstvenom mineralnom sastavu moguće je identifikovati endemične biljne i životinjske vrste koje datiraju iz perioda još od pre Ledenog doba.

Planina je izuzetno bogata svežom i čistom vodom a zahvaljujući obilju snežnih padavina tokom zimskog perioda obdarena je raskošnom vegetacijom.Ove karakteristike čine region planine Golije idealnom sredinom za očuvanje zdravlja, proizvodnju ekološki ispravne i zdrave hrane i flaširanje ograničenih količina prirodne izvorske vode iz njenih resursa.

Ukupna vibracija na radnom mestu, počev od rasporeda nameštaja u kancelariji kao i u ambijentu za pauzu, sobi za sastanke i ostatku prostora, ima ogroman uticaj na performanse i sreću tima zaposlenih. "Pozitivnost radnog mesta se bazira na zajedničkom skupu osobina koje podstiču izuzetnost, produktivnost i drugarstvo," Linnda Durre, Obrnuto je takođe istina: Ako je ljudima fizički, mentalno ili emocionalno neprijatno u kancelariji, oni ne mogu da budu uspešni ili zadovoljni svojim poslom. Evo četiri načina na koje mogu da poboljšaju svoju radnu sredinu i, sa druge strane, angažovanje radnika.

Identifikujte dobro i loše osoblje

Smart kompanije znaju da dobro radno okruženje počinje sa angažovanjem pravih ljudi. "Proverite da li ste angažovali ljude koji su stručni, mogu da rade u timu i doprinose pozitivnom radnom okruženju", rekao je Jazmin Truesdale, serijski preduzetnik i direktor Mino preduzeća. "Jedna loša jabuka može pokvariti gomilu." Kada zaposleni rade zajedno velikim brojem toksičnih radnika, velike su šanse šanse da oni, takođe, će postati toksični, to su takozvana etička prelivanja. Dakle, nažalost, otpustite otrovne radnike.

Poboljšanje komunikacije

Budite svesni koliko ste u interakciji sa zaposlenima. Članovi tima i gornji menadžment treba da razmotre tok komunikacije i da li to utiče na kancelarijsko okruženje. "Zaposleni su motivisani i osećaju poštovanje kada im se pruži pozitivno pojačanje i pokaže kako njihov rad doprinosi uspehu poslovanja", rekao je Dominikue Džons, glavni ljudi oficir u Halogen Softvare. Ovo znači idite dalje od "Hej, dobro ste to obavili" i redovno dajte zaposlenima specifičnu povratnu informaciju o tome kako se njihov rad ceni širim poslovnim ciljevima. Davanje povratne informcije znači mnogo za zaposlene. "Kada ih uključite u donošenje odluka stvorićete bolje radno okruženje, a oni će se osećati vrednim", rekao je Lambert. "Ne bojte se pitati zaposlene na njihovo mišljenje o novom projektu klijenta." Dok radite na komunikaciji, ne zaboravite da pokaže zahvalnost za naporan rad. Priznanje zaposlenom može rezultirati tako što radnik transformiše i uzdiže organizaciju. "To pali entuzijazam, povećava inovacije, gradi poverenje i povećava rezultate", rekao je on. "Čak i jednostavno 'hvala' nakon što radnik ostaje prekovremeno ili odlazi na službeni put, može napraviti čudo."

Budite fleksibilni

Biti lider pun razumevanja može da podstakne bolju proizvodnju i pozitivnije radno mesto. "Ukoliko je nije u isto vreme kada i sastank, ja ne bih dvaput razmišljao da zakažem pregled kod lekara u toku radnog vremena, ili nešto trivijalno kao što je šišanje, a ohrabrujem zaposlene da rade isto. Pouzdan, vredan radnik treba da bude u stanju da organizuje svoj dan kao CEO."

Učinite kancelariju udobnom

Osim kulturnih promena, postoje i druga, jednostavnija rešenja koja mogu da poboljšaju atmosferu na poslu. Rad u čistom, atraktivnom ofisu, može imati ogromne posledice na odnose, rekao je Majk Canarelli, izvršni direktor i suosnivač veb Talent marketing. "Čak i ako nema Sunca sa te strane zgrade, potrudit se da obezbedite opuštajuću atmosferu sa udobnim nameštajem i opremom za rad", istakao je on. Na primer, dajte zaposlenima fleksibilnost da biraju da rade gde im je udobno, uključujući i udobne stolice, pilates lopte, ili izbor da li da sede ili stoje na svojim radnim mestima. Zaposleni treba da organizuju svoje vreme za pauzu, kada će je i kako iskoristiti. Kada odaberu prostor koji ih čini zadovoljnim, dajte im slobodu da ga prilagode po svom nahođenju i ukusu.

Topla, naparena šolja čaja je dobrodošla u bilo koje doba dana, posebno u hladnim zimskim mesecima. Da li kao alternativa kafi, ili navika pijenja čaja uz doručak, ili kao šolja napitka za miran kraj dana, smirivanje nerava kamilicom i lavandom je nezamenjivo.

Šta poslodavac treba da obezbedi kada je reč o pijaćoj vodi? Da li je voda iz vodovoda prihvatljiva? Šta ako postoji samo jedna kuhinja, jedan frižider i nije baš blizu mesta gde su mnogi od nas rade.
Ne, ovo nije prihvatljivo. Voda mora biti čista i dostupna svim zaposlenima u svakom trenutku - to je posebno važno tokom toplog vremena.

Preporučuje se da pijaća voda bude odvojena od mesta za pranje ruku i sudova, da se izbegne kontaminacija. Dajte vašem osoblju najčistiju vodu iz water cooler-a. Dehidratacija smanjuje mentalnu i fizičku sposobnost i dovodi do naglog zamora. Raj voda u kancelariji može da promeni radno mesto i obezbedi kontinuirano snabdevanje čistom, svežom vodom. Šta više, troškovi transporta, skladištenja i odlaganja boca su eliminisani (velika bezbednosna korist za mnoge organizacije) kada se opredeljuju za Raj vodu za kancelarije.

Raj voda aparati za vodu su toliko pristupačni, da možete da ih postavite na razne lokacije na radnom mestu, pri tome da obezbedite osoblju i posetiocima pristup zdravoj, osvežavajućoj vodi. Tako će se maksimalno povećati efikasnost radnog vremena i smanjiti napuštanje radnog mesta od strane zaposlenih. Na ovaj način, štedi se vreme potrebnoza naručivanje vode i prostor za skldištenje ambalaže. Zaposlenima je pri ruci, voda, kafa, limunada i vezani su za radno mesto. Troškovi su pod kontrolom, a poslovni prostor izgleda življe i harmoničnije.